Rita Boer Rookhuiszen

Naam: Rita Boer Rookhuiszen

Fractievoorzitter D66, Gemeenteraad
Voorzitter, Voorzitters
Fractievoorzitter D66, D66
rita.boer.rookhuiszen@gemeenteraad.westbetuwe.nl
Fractievoorzitter D66 Actief sinds 02 mrt. 2021 Bekijk pagina

Algemeen

Even voorstellen

Sinds 1986 woon ik met mijn gezin in Tricht en ben op allerlei manieren maatschappelijk actief (geweest). Op scholen, bij de Speel-O-Theek, in het Dorpshuis, als medeoprichter van de Dorpskrant Tricht en van het Historisch Genootschap Tricht. Ruim 20 jaar was ik werkzaam als journalist/fotograaf voor Extra Nieuws Geldermalsen/Nieuwsblad Geldermalsen. In 2010 werd ik met voorkeurstemmen gekozen als raadslid (Geldermalsen) en wederom in 2019 (West Betuwe). In 2022 was ik lijsttrekker, nu ben ik fractievoorzitter.

Waarom ik actief ben in de politiek

Ik ben al ruim 40 jaar lid van D66, maar vond pas echt de tijd om actief te worden toen mijn kinderen groter werden. Door mijn (vrijwilligers)werk ervoer ik al langer de afstand tussen de gemeente en inwoners. Daar hoopte ik verandering in te kunnen brengen. Dat gaat niet vanzelf. Besluiten roepen vaak onbegrip op. Mijn overtuiging is dat door daadwerkelijk interesse in mensen te tonen en te zoeken naar wat hen beweegt, we draagvlak krijgen voor besluiten die hard nodig zijn. De uitdagingen zijn namelijk groot, ook lokaal. Denk alleen maar aan de klimaatcrisis en woningnood. 

Mijn 3 belangrijkste focuspunten deze raadsperiode 

 1. Een betere samenwerking binnen de raad, het gemeentehuis en met de lokale samenleving. Waarbij de discussie zou moeten gaan over de inhoud. Zodat we met elkaar de juiste besluiten nemen voor toekomstige generaties. Zodat het ook voor onze kinderen en kleinkinderen goed wonen en samenleven is in West Betuwe.     
 2. Dat iedereen zich thuis kan en ook mag voelen in West Betuwe staat voor mij voorop. Ongeacht of je hier geboren bent of pas later bent komen wonen. Ongeacht je opvattingen of geloof. Ongeacht je seksuele geaardheid of gerichtheid. Ongeacht je beperking of financiële situatie. Dat is helaas nog lang niet vanzelfsprekend in West Betuwe en verdient extra aandacht. 
 3. Vertrouwen in en persoonlijke aandacht voor inwoners moet voorop komen te staan in al het gemeentelijke beleid. Niet alleen in woord, juist ook in daad. Met name voor die inwoners die al langdurig niet of niet goed deel kunnen nemen aan het maatschappelijk leven moeten we ons veel meer gaan inzetten. 

Wat u van mij kunt verwachten

Dat ik me op basis van het D66-verkiezingsprogramma inzet voor alle inwoners in onze mooie gemeente. En daarbij met iedereen wil samenwerken, zolang er naar elkaar geluisterd wordt en we duidelijk en open zijn over of/waarom we iets wel of niet willen. En daarbij rekening houden met elkaars belangen. Ik kom graag persoonlijk (en als de afstand dat toelaat op de fiets) langs bij inwoners, organisaties en ondernemers. 

Nevenfuncties

Naast mijn raadslidmaatschap ben ik:

 • Freelance schrijver/redacteur/fotograaf (betaald)
 • Voorzitter Historisch Genootschap Tricht (onbetaald)
 • Redacteur Dorpskrant Tricht (onbetaald)

Functie historie

Heden

 • Actief sinds 02 mrt. 2021 Fractievoorzitter D66, Gemeenteraad
 • Actief sinds 24 okt. 2023 Voorzitter, Voorzitters
 • Actief sinds 02 mrt. 2021 Fractievoorzitter D66, D66

2021

 • 01 jan. 2019 - 02 mrt. 2021 Raadslid, D66
 • 01 jan. 2019 - 02 mrt. 2021 Raadslid D66, Gemeenteraad
Ophalen gegevens

Activiteiten

Ophalen gegevens

Stemmingen

Ophalen gegevens

Sprekersfragmenten

Deze medewerker heeft nog geen sprekersfragmenten

Ophalen gegevens