Verstoring digitale vergadering West Betuwe

Gepubliceerd op: 08 mei 2020 14:15

Op 7 mei waren de eerste digitale beeldvormende vergaderingen van de raad van de gemeente West Betuwe. Door de coronacrisis kijkt de gemeente naar mogelijkheden om het democratische proces digitaal door te laten gaan. Dit is eerder al goed gegaan in de oordeelsvorming en raadsvergadering van april. In de beeldvorming wil de raad inwoners betrekken bij belangrijke onderwerpen. Helaas trok dit gisteravond ook iemand met verkeerde bedoelingen aan. De vergadering van de raad is op zeer ongepaste wijze verstoord.

Voorzitter van de gemeenteraad Servaas Stoop: "Het is een betreurenswaardig voorval. De bijeenkomst is verstoord door iemand met verkeerde bedoelingen. Dit is zeer ongepast gedrag dat niet thuis hoort in onze democratie. Wij accepteren dit niet en nemen het voorval zeer serieus. We bekijken of het mogelijk is om aangifte te doen. Daarvoor zijn we in gesprek met de politie."

Laagdrempelig meepraten
In de beeldvormende vergaderingen wil de raad de inwoners van de gemeente zo veel mogelijk betrekken bij belangrijke onderwerpen. In deze bijzondere tijd is een fysieke bijeenkomst in de raadszaal niet mogelijk. Daarom is gekeken naar een digitaal alternatief. Hierbij was van belang dat het meepraten met de raad zo laagdrempelig mogelijk was. Door de link naar de vergadering te delen, kregen alle inwoners de kans om mee te praten.

Het openbare en laagdrempelige karakter van de vergaderingen op 7 mei resulteerde helaas in een vervelend voorval. De gemeente onderzoekt nu wat technisch mogelijk is om dit in het vervolg te voorkomen. Ook bekijken we wat het betekent voor de volgende vergaderingen.