Servaas Stoop: De nieuwe burgemeester van gemeente West Betuwe

Gepubliceerd op: 11 december 2019 14:12

Burgemeester Servaas Stoop

Op 22 november is onze nieuwe burgemeester, Servaas Stoop, beëdigd. In een interview vertelt hij meer over zichzelf. Wat vindt hij zo mooi aan de gemeente West Betuwe? En hoe ziet hij zijn rol als burgervader?

Servaas vertelt: "Ik ben geboren en getogen in Hendrik-Ido-Ambacht. Daar heb ik ook mijn vrouw leren kennen. We zijn 33 jaar getrouwd. We hebben vier kinderen, die nu allemaal weer uitgewaaierd zijn. En sinds april 2018 zijn mijn vrouw en ik ook oma en opa.

We wonen nu nog in Hendrik-Ido-Ambacht. Het ziet ernaar uit dat we in maart naar de gemeente West Betuwe verhuizen. We hebben geen speciale voorkeur voor een bepaald gebied van de gemeente. In elke hoek van de gemeente heb je wel mooie en aantrekkelijke plekjes. De keren dat we hier rondgereden hebben, genoten we van wat je aan schoonheid en mooie plekken ziet. Wij zijn altijd gefascineerd door land en water. Dus langs de Linge is het natuurlijk prachtig, maar langs de Waal is ook mooi."

Hoe bent u in de politiek terecht gekomen? 

"Ik had altijd een brede interesse voor wat er om me heen en in de wereld gebeurt. Op een bepaald moment ben ik na gaan denken over mijn eigen rol en positie daarin. Maar ik had op de middelbare school niet kunnen bedenken dat ik als 18-jarig jochie bij een gemeenteraadsvergadering aanwezig zou zijn.

Ik heb maatschappijgeschiedenis gestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Dat was toen een combinatie van sociale wetenschappen en geschiedenis. Ik heb binnen de studie gekozen voor de richting beleid en bestuur. In het studieprogramma is dan ook regelmatig aandacht geweest voor zaken die met het openbaar bestuur te maken hebben.

Daarna ben ik als medewerker aan de slag gegaan bij de Tweede Kamerfractie van de SGP. Ik ondersteunde een van de Kamerleden in administratieve zin. Maar later ook in zijn portefeuille op het gebied van volkshuisvesting, ruimtelijke ordening, verkeer en vervoer. Later kwam daar welzijn, volksgezondheid en cultuur bij. Ik heb daar 12 jaar – tot 1998 – gewerkt.

In de tussentijd ben ik ook politiek actief geworden. Vanaf mijn 18e ben ik betrokken geweest bij de lokale SGP-fractie. Dit kwam vooral door mijn oom, die raadslid was. Hij heeft mij een beetje de politiek in gesleept, zal ik maar zeggen. Na ongeveer 10 jaar vroeg de provinciale afdeling of ik op de kandidatenlijst voor de provincie wilde komen. Toen ben ik het provinciale werk van de fractie gaan volgen en eind 1992 Statenlid geworden. Dat heb ik tot maart 2019 gedaan."

Wilde u altijd al burgemeester worden?

"Ik vroeg me natuurlijk wel eens af: wat wil ik in mijn verdere carrière? Daar kwam toch wel vaak uit dat ik op gemeentelijk niveau actief wilde zijn. Bijvoorbeeld als ambtenaar, strategisch adviseur van het college of in een managementfunctie.

In 2001 vroeg de toenmalige commissaris van de Koningin aan mij of ik niets voor het burgemeesterschap voelde. Toen ben ik daar over na gaan denken. Ik kwam tot de conclusie dat dit inderdaad zou kunnen passen. Ik zit als het ware vastgebakken in alles wat met het openbaar bestuur te maken heeft. Ik noem dit ook wel eens mijn niet-ziekmakende verslaving.

Dus toen heb ik een keer aan een sollicitatieprocedure voor burgemeester meegedaan. De eerste keer werd ik nummer 2. De volgende keer was het wel raak. Vanaf 1 oktober 2002 ben ik als burgemeester in Dirksland aan het werk gegaan. Dat heb ik iets meer dan 10 jaar gedaan. Op 1 januari 2013 ging Dirksland op in de gemeente Goeree-Overflakkee.

Daarna ben ik eigenlijk op herhaling gegaan in de gemeente Korendijk. In de Hoeksche Waard speelde namelijk – net zoals jaren ervoor op Goeree-Overflakkee – de discussie over het wel of niet samengaan met andere gemeenten. Vanaf 1 februari 2013 was ik daar waarnemend burgemeester.

Eind 2018 was ik klaar in de gemeente Korendijk. Deze ging op in de gemeente Hoeksche Waard. Toen ontstond er in de gemeente Zuidplas een vacature, omdat de burgemeester naar Veenendaal vertrok. Voor deze vacatureperiode zochten ze een waarnemend burgemeester. Die functie heb ik van 10 januari 2019 tot 30 september 2019 vervuld."

Waarom West Betuwe?

"Toen de vacature voor West Betuwe gepubliceerd werd, heb ik me verdiept in het gebied en zijn kenmerken. Ik ben hier op een zaterdag met mijn vrouw rond gaan rijden. Zodat we niet alleen de plaatjes van het internet kenden. We kregen een echt beeld van de gemeente West Betuwe. Toen ben ik getroffen door de schoonheid en charmes van het totale werkgebied.

De gemeenteraad had in de profielschets ook heel beeldend verwoord welke uitdagingen er voor het gebied liggen. Dat gaat om het profileren en het op de kaart zetten van de nieuwe gemeente West Betuwe. En de aandacht die nog moet uitgaan naar de harmonisatie van beleid. Ik heb daar in de gemeenten waar ik gewerkt heb ervaring mee opgedaan. Dus ik heb voor mijn gevoel zeker wel wat in mijn rugzak zitten wat van pas komt in de gemeente West Betuwe."

Hoe ziet u uw rol als burgemeester? 

"Als nieuwe burgemeester hoop ik dat mensen merken dat ik opensta voor een gesprek. Ik geniet altijd van de contacten die je als burgemeester hebt. Met instellingen en verenigingen, met sportclubs, met kerkelijke organisaties. Het onderhouden van contacten en het in gesprek zijn met mensen, dat vind ik heerlijk! Dat is de externe kant van het vak.

De burgemeester is voorzitter van het college van burgemeester en wethouders, voorzitter van de gemeenteraad en heeft volgens de wet een aantal eigen verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Dat bij elkaar maakt het ambt van burgemeester voor mij nog steeds een van de mooiste banen van Nederland. Het schakelen tussen verschillende rollen, zeg maar de interne kant van het vak, is ook heel mooi om te doen.

Ik zie mezelf echt als onderdeel van het totaal. De coalitieafspraken liggen vast in het coalitieakkoord en zijn uitgewerkt in het collegeprogramma. Deze vormen het spoorboekje voor de politiek en het bestuur. Het gaat erom dat daar goed uitvoering aan wordt gegeven. Ik zie het onder andere als mijn rol om dit een beetje te bewaken."

Neemt u ervaring mee uit eerdere gemeentes?

"In de gemeente Dirksland en de gemeente Korendijk heb ik de voorbereidingen naar een fusie meegemaakt. Dat was soms best spannend. Je moet rekening houden met mensen die vanaf het begin tegen een fusie waren en dat ook bleven. Maar voordat een definitief besluit viel in de Tweede en Eerste kamer, moesten we ook de voorbereidingen treffen. De medewerkers van de gemeente in wording hebben het recht om te weten wat hun positie is. Ook moet de dienstverlening aan inwoners gewoon doorgaan. Zij mogen niet de dupe worden van politieke en organisatorische discussies.

De gemeente Zuidplas – die volgend jaar 10 jaar bestaat – bestaat ook uit drie oud-gemeenten. Als een fusiegemeente zo'n periode achter zich heeft, zie je de effecten van de fusie. Hoe sommige dingen nog steeds doorwerken vanuit het verleden of dat er anderzijds juist een duidelijke streep is getrokken: vanaf nu gaan we aan iets nieuws beginnen. Dat soort informatie zit allemaal in mijn hoofd en neem ik mee naar de gemeente West Betuwe."

Hoe nu verder?

"De basis is vastgelegd: wij zijn West Betuwe en we doen het op z'n West Betuws. Dat is de manier waarop de gemeentelijke organisatie wil werken en zich naar buiten toe presenteert. Dat is de manier waarop de politiek de vraagstukken aanvliegt die op het bordje van de gemeenteraad komen. En dat is de manier waarop het college bestuurt.

Daarbij hoort dat ieder dorp zijn eigen kenmerken en een eigen identiteit heeft en houdt. En die mogen mensen ook vooral koesteren. Het is mooi als mensen binnen dorpen samenwerken om de leefbaarheid te verbeteren. Wat je dan ziet, is dat er een soort chemie is tussen de mensen die wat willen veranderen. Dat een club enthousiastelingen ergens voor gaat en echt vanuit een collectief belang redeneert. Dan kun je samen mooie dingen bereiken!"

De eerste periode als burgemeester

"In de eerste periode ga ik vooral veel informatie opsnuiven. Maar ik probeer te voorkomen dat ik alleen maar in het gemeentehuis zit. Ik wil ook naar buiten. En ik denk ook dat de contacten met de gemeenteraadsleden een aanknopingspunt bieden om via hen meer van de gemeente te leren kennen. Ik wil weten wat hen in de politiek beweegt, maar ook waar zij binnen de gemeente mee bezig zijn en wat zij van belang vinden. En uiteraard komen er ook genoeg gelegenheden om kennis te maken met inwoners, bedrijven en instellingen en clubs. Ik verheug me erop."

Servaas Stoop